duminică, 22 mai 2011

Romania - land of choice!!!

Haideti sa vorbim putin si despre Romanica noastra, suntem noi o tara mai plapanda din punct de vedere economic, avem minusurile nostre evidente de care tot continentul stie, am mai sechestrat si caii salbatici din Delta care apar in spotul turistic ca sa li se vanda carnea cu 8 euro kilogramul ( toata planeta a aflat de isprava noastra) dar pana la urma tara nu e vinovata ca traiesc oameni cu un caracter atat de urat in ea...Dumnezeu ne-a binecuvantat cu meleaguri unice, cu traditii si obiceiuri care dainuie din cele mai vechi timpuri, cu o istorie in care poporul roman era unul curajos si infrunta trupele Imperiului Otoman si pe ale celui Roman....avem locuri, avem obiective, avem traditie, avem patrimoniu turistic...dar ne lipseste curajul de a ne afirma si de a investi in ceea ce numim turism.
O sa incerc sa fac o selectie a obiectivelor turisitce din tara noastra deoarece numarul lor este extrem de mare si probabil mi-ar trebui mult timp sa le prezint pe toate....am sa exclud insa din start litoralul romanesc care nu a ajuns inca la stadiul de zona turistica din punctul meu de vedere desigur.
Deci urmeaza cu surle si trambite.....ROMANIA - LAND OF CHOICE!!!!!


SA DESCOPERIM ROMANIA

Cateva dintre nenumaratele fete ale Romaniei

Marele tur al Romaniei

Veti ateriza la Constanta, cea mai importanta localitate de pe litoralul romanesc al Marii Negre, pentru a incepe aceasta aventura romantica cu o durata de 15 zile. Cele doua zile petrecute aici va ofera timp suficient pentru a vizita orasul, inclusiv Muzeul Arheologic cu incantatoarele sale statui romane, si pentru a gusta specialitatile pe baza de peste din restaurante.
In cea de-a treia zi luati trenul rapid spre Bucuresti pentru a vizita orasul si Muzeul Satului. De la Bucuresti, parcurgeti in ziua a patra drumul spre Curtea de Arges, cetate de scaun a voievozilor Tarii Romanesti in Evul Mediu, si admirati comorile de arta si arhitectura ale orasului.
Ramaneti peste noapte aici sau la Pitesti, si apoi continuati-va drumul spre Transilvania legendara, cu vizitarea locuintelor fortificate si a manastirii Horezu, datand din secolul al XVII-lea, pentru a ajunge in cele din urma in orasul medieval Sibiu.
In ziua a sasea vizitati Muzeul de Arta din Sibiu, iar apoi mergeti sa vedeti icoanele pe sticla de la Sibiel urmate de cetatea Albei Iulia in drum spre Cluj-Napoca.

In cea de-a saptea zi veti incepe un tur al indepartatei regiuni Maramures, cu pitorescul oras Sighetu Marmatiei, in care folclorul constituie o traditie vie. Vizitati "Cimitirul Vesel" din Sapanta. Innoptati la Baia Mare. In ziua urmatoare opriti-va la minunatele bisericute din lemn de la Surdeti, Ieud Din Deal, si in satul "impodobit" Ciocanesti, in drum spre Tihuta.
Ziua a noua este dedicata Manastirilor din Nordul Moldovei: Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor si Biserica Arbore, acoperite cu fresce in stil bizantin, datand din secolul al XVI-lea. Innoptati la Suceava, unde veti putea degusta vinurile moldovenesti. Continuati-va apoi drumul spre Targu Neamt pentru a vizita manastirea si cetatea de aici.
Petreceti noaptea la Piatra Neamt, iar apoi, in ziua a unsprezecea, admirati privelistile din spectaculoasele Chei ale Bicazului si Lacu Rosu, pentru a va incheia acest drum minunat in statiunea montana Poiana Brasov.
In cea de-a douasprezecea si cea de-a treisprezecea zi veti descoperi comorile arhitectonice ale Brasovului medieval si ale Castelului Peles, inainte de a pleca spre Tulcea, poarta ce se deschide spre Delta Dunarii.
Ultima zi a acestui tur ar putea fi si cea pe care nu o veti uita niciodata; va veti plimba in mijlocul naturii salbatice, o suprafata de 5640 km patrati (2200 mile patrate) acoperita de ape. Aceasta rezervatie a Biosferei adaposteste peste 300 de specii de pasari, de la pelicani la vulturi.
In ziua a cincisprezecea va veti intoarce la Constanta si veti lua avionul spre casa.


In cautarea lui Dracula

Sosire in capitala, Bucuresti, oras infiintat in anul 1459 de voievodul Vlad Tepes, personajul de temut care a constituit sursa de inspiratie pentru inventarea vampirului "Dracula".




Ziua a doua incepe cu vizitarea subsolurilor sustinute de arcade ale palatului sau; apoi veti admira minunatele podoabe din aur si pietre pretioase ale voievozilor si regilor Romaniei. Dupa ce luati pranzul la Snagov, in apropierea manastirii cu turn din 1408, va veti continua drumul spre Sinaia, unde veti si innopta.


In ziua a treia vizitati Castelul Peles, resedinta regala din secolul al XIX-lea, si treceti muntii pentru a descoperi maretul Castel Bran, inaltat in 1377 pe piatra de hotar, si el inclus in legenda Contelui Dracula. Cazare la Brasov.

Ziua a patra va permite sa descoperiti Transilvania, taramul lui Dracula. Luati pranzul in casa in care se crede ca s-ar fi nascut contele in orasul medieval Sighisoara, admirabil conservat din secolul al XV-lea.
In ziua urmatoare veti participa la o degustare de vinuri la podgoria lui Dracula de la Lesinta si veti lua pranzul la hotelul Coroana de Aur din Bistrita, devenit celebrul dupa ce a fost mentionat de Bram Stroker in cartea sa. Ramaneti aici, pregatindu-va astfel pentru momentul-cheie al zilei a sasea, si anume pentru a innopta daca puteti in indepartatul Castel al lui Dracula din Pasul Tihuta si pentru a vizita casa unei vrajitoare.



Va rugam sa va procurati calmantele din timp. Muntele fermecat Ceahlau, in Moldova, este destinatia dumneavoastra in ziua a saptea; va veti indrepta spre el traversand valea Bistritei, descrisa in roman.
Ramaneti peste noapte in statiunea montana Durau, inainte de a va intoarce la Bucuresti pentru o cina de adio in cadrul Societatii transilvane a lui Dracula, cea care a creat acest itinerariu. Poate veti fi invitati sa deveniti membru al ei. (tel. Bucuresti, 6795742)




TRANSILVANIA

Un tinut legendar

Transilvania este de departe cea mai romantica provincie romaneasca. Chiar numele ei starneste imagini ale piscurilor muntilor inaltandu-se la cer deasupra vailor impadurite si a paraurilor cristaline, imagini ale bisericutelor din lemn cu acoperisuri inalte, imagini ale castelelor legendare si amintiri dintr-o istorie zbuciumata.
Dar aici puteti descoperi mult mai multe locuri interesante: statiuni pentru sporturi de iarna si de tratament, carari pentru excursiile in munti si Parcul National Retezat, orasele medievale fascinante, muzee de arta si hoteluri de calitate.
In Transilvania, noi posibilitati de petrecere a vacantelor apar la tot pasul.

Brasov - statiune montana romaneasca

Acest fascinant oras medieval este pitoresc asezat in apropierea muntelui Postavaru si in imediata vecinatate a zonei muntoase transilvanene, unde se afla hoteluri de inalta calitate (vezi pagina despre munti).
Admirati-i monumentele arhitectonice in stil saxon vechi situate in vecinatatea Bisericii Negre, monument datand din secolul al XIV-lea, precum si ruinele cetatii si vechea primarie, care dateaza din secolul al XVIII-lea.


Castelul Bran si statiunea Sinaia - fosta resedinta regala de vara


Din Brasov se pot face excursii la castelul Bran, presupusa resedinta a printului Vlad Tepes, cel care a constituit sursa de inspiratie a legendei lui Dracula.



Deschizandu-si portile cu silueta impunatoare a Castelului Bran, unde se spune ca ar fi trait Vlad Tepes, sursa de inspiratie a personajului de legenda

De asemenea, aveti grija sa nu ratati vizitarea castelului Peles. Acesta a fost construit pentru Regele Carol in 1883 intr-un stil arhitectural sofisticat si amplasat la poalele muntilor, in Sinaia.
Aceasta statiune a fost foarte la moda datorita prezentei regelui, iar un sejur aici este agreabil atat vara cat si iarna, datorita impresionantului peisaj montan.
Exista numeroase posibilitati de petrecere a timpului: drumetii, echitatie, iar in timpul iernii se poate schia. Trebuie sa mentionam aici si curele pentru intretinerea sanatatii.


Sibiu

Sibiul este si el un frumos oras construit de sasi, cu strazi pietruite si case in culori pastelate.Trebuie neaparat sa vizitati atat Muzeul tehnicii populare in aer liber cat si Muzeul de arta Brukenthal.

Excelenta amplasare a orasului permite realizarea unor excursii in sate de munte cum ar fi, de exemplu, Sibielul, sat in care se afla un fascinant muzeu de icoane.

Mai departe, langa Deva, se afla Castelul Huniazilor, reconstruit in secolul al XV-lea, in stil gotic, de catre Voievodul Iancu de Hunedoara. Acesta l-a inzestrat cu turnuri si contraforti amintind de castelele de pe Loara.



Banatul

Aceasta regiune sud-vestica a tarii are un climat mai uscat, mediteranean, diferit de cel existent in cea mai mare parte a Romaniei. De asemenea, exista si mici diferente din punct de vedere cultural.
Faptul ca pana in 1918 aceasta regiune s-a aflat sub dominatie habsburgica se reflecta in arhitectura sa in stil Art Nouveau.
Cu aproape 1900 de ani inainte, romanii au construit o statiune la Baile Herculane, statiune care si astazi este foarte la moda.
In vecinatatea muntelui Domogled se afla o rezervatie naturala care se intinde pe o suprafata de 60000 ha, iar in muntii Semenic se afla cateva mici statiuni de schi. In sfarsit, capitala Banatului, Timisoara, este orasul in care a izbucnit Revolutia din 1989.




MOLDOVA SI BUCOVINA


Bucovina - provincia nord-estica a Romaniei - este renumita datorita minunatelor fresce exterioare de pe peretii manastirilor sale. Aceste manastiri, culmi ale artei, cu influente bizantine, reflecta dezvoltarea civilizatiei Moldovei in secolele al XV-lea si al XVI-lea, sub domnia lui Stefan cel Mare (1457-1504).

O multime de lucruri de descoperit - de la zimbri pana la podgorii

Moldova are mari suprafete de dealuri si paduri unde puteti descoperi lucruri care sunt putin cunoscute, dar extraordinare. Un exemplu in acest sens este regiunea Targu Neamt. Daca aveti noroc, puteti chiar sa vedeti zimbri, o specie pe cale de disparitie care este reintrodusa intr-o rezervatie naturala.
Exista numeroase trasee marcate pentru drumetii, campinguri, iar in orasele mari, hoteluri confortabile. Vinurile din Moldova sunt vestite de cinci secole. Unele podgorii pot fi vizitate.

Iasi si Suceava

Aceste foste capitale va vor vraji si va vor determina sa parcurgeti cat mai multe itinerarii bucovinene. In Iasi, oras important al intelectualitatii romanesti, se afla cea mai veche universitate din tara.
Multe case ale scriitorilor romani celebri sunt pastrate aici si transformate in case memoriale. Cel mai cunoscut monument al orasului este biserica Trei Ierarhi, care dateaza din anul 1639. In Suceava, oras care are legaturi aeriene si feroviare directe cu Bucurestiul, merita sa vizitati ruinele cetatii voievodale a lui Stefan cel Mare, ruine aflate pe inaltimile din apropierea orasului.

Nu uitati sa gustati in restaurante specialitatile culinare moldovenesti. Bucataria moldoveneasca si vinurile locale sunt foarte apreciate.

Targu Neamt

Din acest oras se poate ajunge la foarte multe manastiri si cetati care merita sa fie vizitate.
Manastirea Agapia, datand din secolul al XVIII-lea, se inalta alba si stralucitoare, ca un templu grec. Manastirea Neamt este cea mai veche manastire din Moldova, iar Cetatea Neamtului era un punct cheie pentru apararea zonei. Putin mai la vest se afla muntele Durau si statiunea de schi cu acelasi nume.


Manastirile din Bucovina

Aceste manastiri sunt principala atractie a Bucovinei, datorita frescelor in culori vii de pe zidurile bisericilor lor.
Acestea ilustreaza scene biblice si alte scene religioase si sunt realizate intr-un stil asemanator cu cel al benzilor desenate, adica pe segmente. Ele aveau rolul de a starni imaginatia localnicilor si de a-i educa in spirit ortodox.
Bisericile sunt situate in centrul complexurilor monastice si toate au acoperisuri tuguiate si inalte. In interiorul lor, razele de soare patrund cu greu. Exista cinci asemenea manastiri importante.

Humor

Manastirea Humor, fondata in 1530, este destul de mica. In ansamblul pictural exista si o ilustrare a poemului "Caderea Constantinopolului", care arata sentimentele romanilor fata de turci.
Scopul acestei picturi este mentinerea credintei crestine a romanilor. Pe ceilalti pereti puteti admira "Intoarcerea fiului ratacitor" si diavolul comic, reprezentat ca o femeie lacoma.
Cu secole in urma, calugarii conduceau aici la Humor o scoala unde se invata mestesugul caligrafiei si al miniaturii.







Moldovita

Monumentala scena a asediului Constantinopolului de pe peretii bisericii de la manastirea Moldovita este realizata in nuante puternice de rosu, albastru, galben si maro.
In interiorul bisericii se pastreaza piese de mobilier din secolul al XVI-lea, inclusiv jiltul voievodului Petru Rares, jilt a carui marime se apropie de cea a unui tron. Exista si o statuie a acestui voievod care a construit manastirea Moldovita.




Arbore


Destul de mica, fara cupola inalta care caracterizeaza majoritatea bisericilor manastirilor, manastirea Arbore este predominant decorata in nuante de verde. Cautati scena din "Geneza" pe peretele vestic. Este plina de miscare si de gratie.




Sucevita

Complexul manastirii Sucevita, asezat intr-o minunata vale verde, este fortificat asemenea unei citadele, avand turnuri de veghe in cele patru colturi.
Mii de picturi impodobesc peretii bisericii. De fapt, dintre toate manastirile, Sucevita are cel mai mare numar de picturi, desi zidul ei vestic este alb.
Legenda spune ca pictorul a cazut de pe schele si a murit. Astfel, zidul a ramas nedecorat. Cand vizitati aceasta manastire, cautati complexul "Copacul lui Isaia" pe zidul sudic.







DELTA DUNARII

Filmuletul de mai jos o sa va arate ceea ce in cuvinte nu poti descrie...vizionare placuta :)





 


























Romania - land of choice!!!

Uite cum am ajuns si noi sa avem reclama turistica....in continuare va veti delecta cu promourile realizate pentru a ne ridica tara in fata strainilor...destul de frumoase si realistice zic eu...dar na asta e doar parerea mea ;)


Nothing compares to Egypt!

Peru - live the legend

Incredible India!!!

Incredible India!!!

Este cea mai populata tara din lume, dupa China. Uniunea Indiana ocupa cea mai mare parte a sub-continentului indian. Negustorii portughezi, francezi, olandezi si englezi s-au instalat aici in secolul al XVIII-lea, iar Imperiul Britanic este acela care a supus-o in 1877, India dobandindu-si independenta in 1947. Cresterea sa demografica, dezvoltarea economica si detinerea armamentului nuclear au facut-o sa ajunga, fara indoiala, una dintre marile puteri ale secolului al XXI-lea.
O excursie in India este un adevarat asalt asupra tuturor simturilor. Veti calatori prin calduri pline de praf, zapezi reci in nord, veti trece pe strazile inguste si pline de biciclete, ricse, motociclete, camioane si bineinteles vaci sfinte - simbolul national. Furnicarul colorat continua pe strazi si in piete: va veti plimba printre turisti de toate natiile, oameni sfinti - yoghini, oameni de afaceri, imblanzitori de serpi, copii, cersetori, si maimute.
Unele dintre cele mai magistrale privelisti vi se vor dezvalui ochilor: Taj Mahal, Gangele, Himalaya.
India, cu bogata ei varietate pare ca o serie de tari reunite pe acelasi teritoriu. Calatorind prin diferite regiuni, vei fi expus la schimbari majore in ceea ce priveste bucataria traditionala, imbracamintea, limba, religia, obiceiurile si traditiile.
Orasul cu 1500 de sanctuare, Benares, numit astzi Varanasi, este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj ale Indiei. Sute de mii de hindusi vin aici in fiecare an pentru a se purifica in apele sacre ale Gangelui. Aici se desfasoara de asemenea, ceremonii funerare care implica imersiunea defunctilor in fluviu.

Muntii Himalaya
Sunt munți tineri, formați în orogeneza alpină. Versanții sudici sunt alcătuiți din conglomerate și gresii, iar cei nordici din gnaisuri, granituri, șisturi cristaline și filite. Munții cei mai înalți din lume cu vârful Everest au luat naștere prin ciocnirea plăcii tectonice indiene cu placa asiatică a podișului Tibet, fiind munți de încrețire și prin suprafața și înălțimea lor mare, fiind acoperiți tot timpul anului cu zăpadă, această zonă rece, în contrast cu aerul cald de pe coasta pacificului contribuie la formarea musonului.



 TAJ MAHAL
Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, alaturi de sotul sau, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat intr-atat pe imparat incat parul i-a albit in numai cateva luni. Inainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare.




Constructia Taj Mahal-ului a demarat in 1631 si a durat 22 de ani. Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi fost trimisi sa munceasca aici. Materialele erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei "flote" ce numara 1000 de elefanti. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne". Cladirea "rasare" din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.

 FLUVIUL GANGE
Chiar daca oamenii au fost creati de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa, totusi, de-a lungul atator mii de ani, oamenii au crezut in tot felul de zei si superstitii. Religia indienilor, budismul, si superstitiile lor, m-au fascinate dintotdeauna.
Interesant, ca epoca modernismului nu i-a atins in niciun fel. Ei inca cred in zei.

Ce stii despre raul Gange? Gangele este cea mai mare apa curgatoare din India, are o lungime de 2 510 km. Acest fluviu izvoraste din Ghetarul Gangotri, din centrul lantului muntos,Himalaya si se varsa in Golful Bengal formand o delta ce cuprinde paduri de mangrove, padure ce este inclusa inPatrimoniul Mondial UNESCO. Delta Gangelui adaposteste aici ultimele specimene de tigru bengalez, o speci foarte frumoasa, dar pe cale de disparitie.

Cine este zeita Ganga? Una din zeita in care ei cred foarte mult si o venereaza, este zeita Ganga Ma (Mama Gange).Legenda spune ca Mama Gange a coborat din cer, curgand deasupra ramasitelor fiilor regelui Sarga, iar apele ei ii ajuta pe acestia sa ajunga in rai. Credinta ca atingerea apei te curata de orice pacat, se pastreaza si azi. Cand soarele de-abia rasare pe cer, mii de hindusi, fie rezidenti sau vizitatori, isi ofera ofrandele zeitatii: flori, alimente, pumni de grane sau coroane de lotus roz sunt aruncate in ape.
Peste 400 de milioane de oameni locuiesc pe malurile raului, iar zilnic 60 000 participa la ritualul baii sfinte in apele raului. Dorinta lor de a se putea elibera de povara pacatelor, ii face inca sa creada ca apele acestui rau, ii poate spala de pacate. Hindusii incearca sa isi ajute si semenii deja decedati sa ajunga in Rai, si le arunca cadavrele sau cenusa lor, in apele fluviului, sperand ca astfel sa le fie mai usor sa gaseasca drumul spre Rai.
O data la 6 ani, timp de 6 saptamani se organizeaza un festival, ce aduna milioane de hindusi.

Ce se sarbatoreste? Ziua in care demonii si zeii duc un razboi celest si este ziua cea mai propice pentru ca hindusii sa-si spele pacatele si sa-si asigure viitoarea reincarnare printr-o baie in apele sfinte.
Festivalul Ganga Mahotsav pune accentul pe muzica si dansurile rituale indiene, si este unul dintre cele mai importante evenimente din India, si se desfasoara in toata tara.

sâmbătă, 21 mai 2011

Peru - Enjoy!

Vizitatorii au o multitudine de lucruri de facut si de vazut. Pare de necrezut sa nu vizitezi Machu Piccchu, dar la cate alegeri exista, unii turisti reusesc sa rateze aceasta minune arhitecturala. Observatorii animalelor salbatice ar putea sa-si petreaca toata excursia ascunsi intr-o coliba din padurile tropicale, cercetand tucani, broaste testoase si tapiri. Studentii pot lua cursuri de quechua ori de spaniola sau pot sa-si incerce indemanarea la nenumaratele mestesuguri locale, precum tesutul traditional peruan. Aventurierii pot escalada varfuri inalte si pot face surfing pe cele mai salbatice plaje. Vizitatorii de toate varstele au sansa de a invata sa danseze pe acordurile senzuale ale muzicii salsa sau pot crea un sos salsa picant, care sa acompanieze fabuloasele preparate gastonomice ce patrund incet pe scena culinara mondiala.
Daca esti pentru prima data in Peru poti vizita atractiile principale din Cusco, Machu Picchu si Amazonul de Sud in doar 7 zile, pentru o a doua saptamana ti se ofera numeroase oportunitati, biodiversitatea padurilor tropicale amazoniene si luminozitatea lacului Titicaca, precum si siturile arheologice reprezentand culturi non-Inca vechi de peste cinci milenii.



LACUL TITICACA


CUSCO

In iunie 2007, Societatea National Geographic s-a asociat cu agentii guvernamentale si de alte feluri din Peru cu scopul de a promova un alt gen de experienta turistica autentica numita geoturism, care presupune includerea intr-un circuit turistic a Vaii Sacre si a zonei Machu Picchu.



MACHU PICCHU

Cu un calendar anual ce cuprinde o doza putenica de ritaluri religioase, celebrari de recolte si observatii istorice, aproape in orice zi se desfasoara un festival undeva pe cuprinsul tarii. Marile sarbatori roamno-catolice, cele mai spectaculoase dintre celebrarile publice din Peru, imbina traditia spaniola cu obiceiurile indigene pentru a creea ceva unic.
Peru poseda aproape orice tip de ecosistem pentru care continentul sud-american este cunoscut. De la Anzii inalti si padurea tropicala amazoniana pana la Desertul Atacama si enigmaticul platoualpin inalt, aceasta natiune isi etaleaza mozaicul remarcabil de peisaje, clima si salbaticie.

DESERTUL ATACAMA
La fel de salbatic si aspru precum padurile tropicale din Brazilia sau Ecuador, Amazonul peruan, in mare parte nelocuit, acopera aproape o treime din teritoriul tarii. Acesta se desfasoara gradual de la rcoroasa padure aflata in flancul estic al Anzilor pana la arsita tarmului plat, de altitudine joasa, aflat langa Iquitos in nord-est.
Peru are cel mai mare numar de situri istorice dintre toate tarile Americii de Sud, dintre acestea fac parte nu numai faimosul "oras pierdut al incasilor", ci si o varietate uluitoare de orase, piramide, turnuri, morminte si temple construite cu peste 4.000 de ani inainte de incasi.



AMAZONUL

Aproape o treime din populatia statului Peru traieste in Lima metropolitana, capitala enorma a tarii. Un oras istoric si vibrant, Lima poseda o superba arhitectura coloniala, o bucatarie de talie mondiala, dar inca nedescoperita in mare parte, o viata de noapte sclipitoare, muzee exceptionale si chiar cateva situri arheologice pre-Inca.


LIMA

CAND SA VIZITEZI PERU:
Majoritatea calatorilor planuiesc sa viziteze tinuturile muntoase pentru a vedea Machu Picchu, timpul cel mai bun pentru a ajunge aici este in perioada sezonului uscat din tinuturile muntoase, sfarsitul lunii mai-jumatatea lunii septembrie.
Coasta sufera din cauza unei ceti gri denumita garua din mai pana in decembrie, in afara nordului, unde este insorit si cald tot anul. Locuitorii Limei emigreaza spre plaja de la Craciun pana la Paste.
In padurea tropicala din Amazon, ca regula, ploua tot anul. In nord este in general mai ud decat in sud, mai ales din octombrie pana in mai, dar rareori ploua pentru mult timp, chiar si in zilele ploioase.

CE SA IEI CU TINE:

Cand calatoresti in Amazon, fa-ti bagaje la fel cum le-ai face daca ai pleca in oricare alt loc umed si cald, dar daca vei explora tinuturile muntoase, impacheteaza imbracaminte groasa pentru ca noaptea totul ingheata.
Asigura-te ca iti pui in bagaj toate medicamentele be baza de reteta in bagaj.

DOCUMENTE NECESARE:

Cetatenii din majoritatea tarilor occidentale au nevoie de un pasaport valabil pentru a intra, ca turisti, in Peru. La sosire vei completa o foaie de imigrare pe care ar trebui sa o tii alaturi de pasaport, pentru ca vei fi nevoit sa o returnezi autoritatilor la plecare.
De obicei, turistilor li se dau automat intre 60 si 90 de zile, dar ocazional, se pot da doar 30 de zile.

DECI NU RAMANE ALTCEVA DE SPUS DECAT ENJOY PERU ;)

Egipt - mistere si animale sacre

"Cine nu cunoaste obiceiul egiptenilor? Acesti oameni, ar caror spirit este plin de supersitii bizare, mai degraba ar infrunta cele mai cumplite chinuri, decat sa infaptuiasca un sacrilegiu asupra unor animale ca ibisul, vipera, cainele, pisica sau crocodilul. Daca cumva din greseala, li se intampla sa comita asa ceva, nu exista pedeapsa care sa li se para legitima"
Marcus Tulius Cicero(106-43 i. Hr.)

Un noian de carti, unele cu ilustratii extraordianre, romane cu actiune plasata in vechiul Egipt, articole in reviste de mare tiraj, toate acestea au pastrat si au amlificat interesul pentru tinuturile egiptenilor. Valuri de turisti au invadat  Valea Nilului privind cu ochii uimiti piramidele si Sfinxul, fara a tine seama de soarele arzator.
Egiptul, este situat la nordul Africii si in partea vestica a Asiei Mici, tarmurile sale fiind spalate de cele doua mari: Mediterana la nord si Marea Rosie la est. Mai mult de 90% din suprafata tarii este desert. Unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, Nilul, strabate Egiptul de la sud la nord pe o distanta de aproximativ 1200 km, împartind în acest fel suprafata tarii.
In desert, langa Giza, in apropiere de Cairo, se inalta cele mai faimoase morminte din lume: piramidele. Piramida lui Cheops este una dintre "cele sapte minuni ale lumii" antice, care poate fi vizitata si in zilele noastre.


CE MERITA VAZUT :

1. Mormantul lui Tutankamon
Descoperirea si excavarea mormantului lui Tutankhamon este poate cel mai faimos eveniment arheologic din istorie. Camera plina de artefacte din aur nepretuite si sarcofagul pastrat timp de mii de ani au devenit o parte a legendei romantice. Totusi, dovezi convingatoare ne sugereaza acum ca povestea pe care o stim este falsa. In aceasta noua carte uimitoare, Gerald O\'Farrell ne arata ca Howard Carter si Lordul Carnarvon au descoperit de fapt mormantul lui Tutankhamon cu cativa ani inainte de a anunta descoperirea lumii intregi. Prima data l-au jefuit distrugand chiar unele artefacte, ca sa se creada ca hotii din antichitate au intrat in mormant, inainte sa il resigileze si sa conduca presa la mormant, pentru a-si asigura locul in istorie.



2. Piramida lui Keops
Piramida lui Keops a fost construita undeva intre anii 2700-2500 I.C.Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre “Cele 7 Minuni ale Lumii” si singurele care au supravietuit timpului. Desi pe platoul de la Gizeh sunt 10 piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusa intre “Minunile Lumii”. Este cunoscuta ca “Marea Piramida” si a fost construita din 2.300.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind in medie 2,5 tone. Este inalta de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in timp) si are laturi de 230 de metri. Unghiul de inclinare al laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in “inima” piramidei si este accesibila numai din “Marea Galerie” in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.



3. Sfinxul
Legendele egiptene spun ca sub piramida sunt labirinte subterane unde poti rataci luni in sir si ca in centrul carora se afla surse ascunse de cunoastere. Testele radar au detectat anomalii in structura solului de sub Sfinx indicand prezenta unor cavitati in sol. Toate anomaliile pareau legate printr-o cavitate mai ingusta dar inca nu s-au facut sapaturi sub Sfinx si nici sub piramida. Ca si in toate religiile ale lumii, simbolistica Sfinxului este strans legata de lumina, precum intreaga religie egipteana. Sfinxul este asezat cu fata exact spre rasarit asteptand rasaritul, simbolizand viata ca renastere precum mormintele Regale au fost dispuse pe malul occidental al Nilului in analogie cu opusul soarelui simbolizand viata care a trecut.



4. Luxor
Unul dintre punctele cele mai importante vizitate de turiști este templul din Luxor care a fost clădit în în cea mai mare parte în timpul faraonului Amenophis III și a fost ridicat în cinstea zeului Amun. De aici a fost dus la Paris în piața Concorde unul din obeliscurile de granit. Lângă statuia monumentală al lui Ramses II se află moschea albă unde se găsesc osemintele lui „Abū l-Haggāg”. Un alt obiect demn de vizitare este muzeul din Luxor. Culturile de cereale, trestie de zahăr și curmale nu aduc însa venituri comparabile cu cele obținute din turism. Construcțiile antice ale orașului atrag anual în Luxor mii de vizitatori. În acest loc se simte încă adierea istoriei, deoarece tocmai aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat cândva capitala faraonilor.



Egiptul a fost si va ramane pentru totdeauna destinatia mea favorita pentru vacanta, in aer pluteste misterul, cultura si toata atmosfera te invaluie si te face sa treci parca intr-o alta dimensiune. 
Drum bun catre Egipt si nu uitati sa va faceti vaccinurile recomandate si sa aveti la indemana pasaportul ;)

Argentina - experienta autentica

Incepand cu Buenos Aires, una dintre vestitele metropole ale lumii, pana la cele mai indepartate colturi ale Patagoniei, Argentina le are pe toate. In interiorul granitelor sale se afla unele dintre cele mai mari bazine fluviale si cele mai mari cascade din lume, un vast lant muntos si una dintre cele mai lungi coaste ce abunda in flora si fauna. Cea de-a opta tara din lume ca marime are si paduri subtropicale, intinderi desertice crestate de canioane si altele.
Daca ai doar o saptamana la dispozitie se stie ca Argentina are trei destinatii ce trebuie neaparat vizitate de catre cei care fac calatoria pentru prima oara: capitala cosmopolita Buenos Aires, suvoaiele tunatoare ale cascadei subtropicale Iguazu, din nord-vest si gheata scrasnitoare a ghetarului patagonez Moreno, din sud.


Cascada Iguazu 


Aconcagua

Daca ai mai mult timp, o tara de marimea Argentinei si cu diversitatea sa geografica ar putea umple un itinerar care sa dureze o viata intreaga, oferind deseori calatorilor ocazia de a vizita locuri mai retrase si de a-si satisface interese mai deosebite. Tara este foarte ispititoare in ceea ce priveste excursiile cu masina, la sud de Trelew, cele mai frumoase privelisti de pe coasta patagoneza sunt Camarones, Puerto Deseado si Puerto San Julian, toate avand rezervatii sau parcuri nationale in apropiere.



Guanco

Minunata Patagonie

Argentina se mai poate lauda si cu cele mai mari rauri din lume in bazinul Parana, cu unele dintre cele mai inalte varfuri muntoase, printre care Aconcagua, cel mai mare munte de pe continentul american, si cu o zona desertica stabatuta de canioane pe masura celor din sud-vestul Americii. Adauga la toate astea milioanele de pinguini si mii de balene pe coastele Patagoniei, lacuri andine si turme de guanaco pe tot intinsul stepelor si ai mai mult decat suficient pentru a-ti umple saptamani sau luni de excursii si recreere fara egal.
Buenos Aires

SFATURI DE CALATORIE :)
1. Intr-o tara care se intinde de la latitudini subtropicale - la granita cu Bolivia, pana la climate subantarctice - in Tierra del Fuego, nu exista doar un singur moment ideal pentru a o vizita, tine minte ca anotimpurile sunt invers fata de cele din emisfera nordica - ianuarie si februarie reprezinta mijlocul verii, iar iulie si august sunt mijlocul iernii....macar stim unde sa fugim cand la noi in tara viscoleste si iti ingheata fata de frig :D
2. Buenos Aires este plin de viata pe tot parcursul anului si are ierni blande, verile sunt insa calduroase si umede, multe muzee se inchid atunci si activitatile se imputineaza, primavara si toamna au temperaturi ideale si au un calendar cultural plin.
3. La fel ca Buenos Aires, provinciile Mesopotamia si Chaco pot fi inabusitoare pe timpul verii, insa destinatii cum ar fi cascada Iguazu atrag vizitatori in toate anotimpurile.
4. In deserturile de piatra rosie din nord-vestul andin, verile sunt calduroase dar suportabile iar altitudinea este suficient de mare pentru a racori vremea pe timp de noapte, vara este sezonul ploios iar inundatiile pot limita sau restrictiona accesul catre unele dintre cele mai interesante destinatii.
5. Zona viticola din Mendoza este cea mai atragatoare in martie si in aprilie in timpul festivalului de toamna al strugurilor.


CE SA IEI LA TINE:
 Datorita dimensiunii si diversitatii teritoriale ale Argentinei, lucrurile luate la tine pot varia la fel de mult ca si clima. Pe inaltimile Anzilor, chiar si vara, vremea poate fi racoroasa sau chiar rece - probabil va fi nevoie de un pulover gros, hanorac si echipamente pentru vreme ploioasa

FORMALITATI DE INTRARE IN TARA:
Catatenii Statelor Unite, ai Canadei si ai majoritatii statelor europene au nevoie de un pasaport valabil si un bilet de intoarcere, dar nu si de viza pentru a intra in Argentina
Turistilor li se permite sa ramana 90 de zile, cardurile de turist sunt emise la sosire si pot fi prelungite pentru trei sute de peso la Direccion Nacional de Migraciones.

Deci.....sa va urez drum bun???? Promit ca o sa detaliez si mai mult obiectivele turistice ca sa ramaneti cu adevarat uimiti de frumusetea acestei tari.:)