sâmbătă, 21 mai 2011

Egipt - mistere si animale sacre

"Cine nu cunoaste obiceiul egiptenilor? Acesti oameni, ar caror spirit este plin de supersitii bizare, mai degraba ar infrunta cele mai cumplite chinuri, decat sa infaptuiasca un sacrilegiu asupra unor animale ca ibisul, vipera, cainele, pisica sau crocodilul. Daca cumva din greseala, li se intampla sa comita asa ceva, nu exista pedeapsa care sa li se para legitima"
Marcus Tulius Cicero(106-43 i. Hr.)

Un noian de carti, unele cu ilustratii extraordianre, romane cu actiune plasata in vechiul Egipt, articole in reviste de mare tiraj, toate acestea au pastrat si au amlificat interesul pentru tinuturile egiptenilor. Valuri de turisti au invadat  Valea Nilului privind cu ochii uimiti piramidele si Sfinxul, fara a tine seama de soarele arzator.
Egiptul, este situat la nordul Africii si in partea vestica a Asiei Mici, tarmurile sale fiind spalate de cele doua mari: Mediterana la nord si Marea Rosie la est. Mai mult de 90% din suprafata tarii este desert. Unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, Nilul, strabate Egiptul de la sud la nord pe o distanta de aproximativ 1200 km, împartind în acest fel suprafata tarii.
In desert, langa Giza, in apropiere de Cairo, se inalta cele mai faimoase morminte din lume: piramidele. Piramida lui Cheops este una dintre "cele sapte minuni ale lumii" antice, care poate fi vizitata si in zilele noastre.


CE MERITA VAZUT :

1. Mormantul lui Tutankamon
Descoperirea si excavarea mormantului lui Tutankhamon este poate cel mai faimos eveniment arheologic din istorie. Camera plina de artefacte din aur nepretuite si sarcofagul pastrat timp de mii de ani au devenit o parte a legendei romantice. Totusi, dovezi convingatoare ne sugereaza acum ca povestea pe care o stim este falsa. In aceasta noua carte uimitoare, Gerald O\'Farrell ne arata ca Howard Carter si Lordul Carnarvon au descoperit de fapt mormantul lui Tutankhamon cu cativa ani inainte de a anunta descoperirea lumii intregi. Prima data l-au jefuit distrugand chiar unele artefacte, ca sa se creada ca hotii din antichitate au intrat in mormant, inainte sa il resigileze si sa conduca presa la mormant, pentru a-si asigura locul in istorie.



2. Piramida lui Keops
Piramida lui Keops a fost construita undeva intre anii 2700-2500 I.C.Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre “Cele 7 Minuni ale Lumii” si singurele care au supravietuit timpului. Desi pe platoul de la Gizeh sunt 10 piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusa intre “Minunile Lumii”. Este cunoscuta ca “Marea Piramida” si a fost construita din 2.300.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind in medie 2,5 tone. Este inalta de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in timp) si are laturi de 230 de metri. Unghiul de inclinare al laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in “inima” piramidei si este accesibila numai din “Marea Galerie” in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.



3. Sfinxul
Legendele egiptene spun ca sub piramida sunt labirinte subterane unde poti rataci luni in sir si ca in centrul carora se afla surse ascunse de cunoastere. Testele radar au detectat anomalii in structura solului de sub Sfinx indicand prezenta unor cavitati in sol. Toate anomaliile pareau legate printr-o cavitate mai ingusta dar inca nu s-au facut sapaturi sub Sfinx si nici sub piramida. Ca si in toate religiile ale lumii, simbolistica Sfinxului este strans legata de lumina, precum intreaga religie egipteana. Sfinxul este asezat cu fata exact spre rasarit asteptand rasaritul, simbolizand viata ca renastere precum mormintele Regale au fost dispuse pe malul occidental al Nilului in analogie cu opusul soarelui simbolizand viata care a trecut.



4. Luxor
Unul dintre punctele cele mai importante vizitate de turiști este templul din Luxor care a fost clădit în în cea mai mare parte în timpul faraonului Amenophis III și a fost ridicat în cinstea zeului Amun. De aici a fost dus la Paris în piața Concorde unul din obeliscurile de granit. Lângă statuia monumentală al lui Ramses II se află moschea albă unde se găsesc osemintele lui „Abū l-Haggāg”. Un alt obiect demn de vizitare este muzeul din Luxor. Culturile de cereale, trestie de zahăr și curmale nu aduc însa venituri comparabile cu cele obținute din turism. Construcțiile antice ale orașului atrag anual în Luxor mii de vizitatori. În acest loc se simte încă adierea istoriei, deoarece tocmai aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat cândva capitala faraonilor.



Egiptul a fost si va ramane pentru totdeauna destinatia mea favorita pentru vacanta, in aer pluteste misterul, cultura si toata atmosfera te invaluie si te face sa treci parca intr-o alta dimensiune. 
Drum bun catre Egipt si nu uitati sa va faceti vaccinurile recomandate si sa aveti la indemana pasaportul ;)

Un comentariu:

  1. Pe langa atatea atractii turistice impresionante, au si o clima care te atrage in special in perioada aceasta.

    RăspundețiȘtergere