duminică, 22 mai 2011

Romania - land of choice!!!

Haideti sa vorbim putin si despre Romanica noastra, suntem noi o tara mai plapanda din punct de vedere economic, avem minusurile nostre evidente de care tot continentul stie, am mai sechestrat si caii salbatici din Delta care apar in spotul turistic ca sa li se vanda carnea cu 8 euro kilogramul ( toata planeta a aflat de isprava noastra) dar pana la urma tara nu e vinovata ca traiesc oameni cu un caracter atat de urat in ea...Dumnezeu ne-a binecuvantat cu meleaguri unice, cu traditii si obiceiuri care dainuie din cele mai vechi timpuri, cu o istorie in care poporul roman era unul curajos si infrunta trupele Imperiului Otoman si pe ale celui Roman....avem locuri, avem obiective, avem traditie, avem patrimoniu turistic...dar ne lipseste curajul de a ne afirma si de a investi in ceea ce numim turism.
O sa incerc sa fac o selectie a obiectivelor turisitce din tara noastra deoarece numarul lor este extrem de mare si probabil mi-ar trebui mult timp sa le prezint pe toate....am sa exclud insa din start litoralul romanesc care nu a ajuns inca la stadiul de zona turistica din punctul meu de vedere desigur.
Deci urmeaza cu surle si trambite.....ROMANIA - LAND OF CHOICE!!!!!


SA DESCOPERIM ROMANIA

Cateva dintre nenumaratele fete ale Romaniei

Marele tur al Romaniei

Veti ateriza la Constanta, cea mai importanta localitate de pe litoralul romanesc al Marii Negre, pentru a incepe aceasta aventura romantica cu o durata de 15 zile. Cele doua zile petrecute aici va ofera timp suficient pentru a vizita orasul, inclusiv Muzeul Arheologic cu incantatoarele sale statui romane, si pentru a gusta specialitatile pe baza de peste din restaurante.
In cea de-a treia zi luati trenul rapid spre Bucuresti pentru a vizita orasul si Muzeul Satului. De la Bucuresti, parcurgeti in ziua a patra drumul spre Curtea de Arges, cetate de scaun a voievozilor Tarii Romanesti in Evul Mediu, si admirati comorile de arta si arhitectura ale orasului.
Ramaneti peste noapte aici sau la Pitesti, si apoi continuati-va drumul spre Transilvania legendara, cu vizitarea locuintelor fortificate si a manastirii Horezu, datand din secolul al XVII-lea, pentru a ajunge in cele din urma in orasul medieval Sibiu.
In ziua a sasea vizitati Muzeul de Arta din Sibiu, iar apoi mergeti sa vedeti icoanele pe sticla de la Sibiel urmate de cetatea Albei Iulia in drum spre Cluj-Napoca.

In cea de-a saptea zi veti incepe un tur al indepartatei regiuni Maramures, cu pitorescul oras Sighetu Marmatiei, in care folclorul constituie o traditie vie. Vizitati "Cimitirul Vesel" din Sapanta. Innoptati la Baia Mare. In ziua urmatoare opriti-va la minunatele bisericute din lemn de la Surdeti, Ieud Din Deal, si in satul "impodobit" Ciocanesti, in drum spre Tihuta.
Ziua a noua este dedicata Manastirilor din Nordul Moldovei: Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor si Biserica Arbore, acoperite cu fresce in stil bizantin, datand din secolul al XVI-lea. Innoptati la Suceava, unde veti putea degusta vinurile moldovenesti. Continuati-va apoi drumul spre Targu Neamt pentru a vizita manastirea si cetatea de aici.
Petreceti noaptea la Piatra Neamt, iar apoi, in ziua a unsprezecea, admirati privelistile din spectaculoasele Chei ale Bicazului si Lacu Rosu, pentru a va incheia acest drum minunat in statiunea montana Poiana Brasov.
In cea de-a douasprezecea si cea de-a treisprezecea zi veti descoperi comorile arhitectonice ale Brasovului medieval si ale Castelului Peles, inainte de a pleca spre Tulcea, poarta ce se deschide spre Delta Dunarii.
Ultima zi a acestui tur ar putea fi si cea pe care nu o veti uita niciodata; va veti plimba in mijlocul naturii salbatice, o suprafata de 5640 km patrati (2200 mile patrate) acoperita de ape. Aceasta rezervatie a Biosferei adaposteste peste 300 de specii de pasari, de la pelicani la vulturi.
In ziua a cincisprezecea va veti intoarce la Constanta si veti lua avionul spre casa.


In cautarea lui Dracula

Sosire in capitala, Bucuresti, oras infiintat in anul 1459 de voievodul Vlad Tepes, personajul de temut care a constituit sursa de inspiratie pentru inventarea vampirului "Dracula".




Ziua a doua incepe cu vizitarea subsolurilor sustinute de arcade ale palatului sau; apoi veti admira minunatele podoabe din aur si pietre pretioase ale voievozilor si regilor Romaniei. Dupa ce luati pranzul la Snagov, in apropierea manastirii cu turn din 1408, va veti continua drumul spre Sinaia, unde veti si innopta.


In ziua a treia vizitati Castelul Peles, resedinta regala din secolul al XIX-lea, si treceti muntii pentru a descoperi maretul Castel Bran, inaltat in 1377 pe piatra de hotar, si el inclus in legenda Contelui Dracula. Cazare la Brasov.

Ziua a patra va permite sa descoperiti Transilvania, taramul lui Dracula. Luati pranzul in casa in care se crede ca s-ar fi nascut contele in orasul medieval Sighisoara, admirabil conservat din secolul al XV-lea.
In ziua urmatoare veti participa la o degustare de vinuri la podgoria lui Dracula de la Lesinta si veti lua pranzul la hotelul Coroana de Aur din Bistrita, devenit celebrul dupa ce a fost mentionat de Bram Stroker in cartea sa. Ramaneti aici, pregatindu-va astfel pentru momentul-cheie al zilei a sasea, si anume pentru a innopta daca puteti in indepartatul Castel al lui Dracula din Pasul Tihuta si pentru a vizita casa unei vrajitoare.



Va rugam sa va procurati calmantele din timp. Muntele fermecat Ceahlau, in Moldova, este destinatia dumneavoastra in ziua a saptea; va veti indrepta spre el traversand valea Bistritei, descrisa in roman.
Ramaneti peste noapte in statiunea montana Durau, inainte de a va intoarce la Bucuresti pentru o cina de adio in cadrul Societatii transilvane a lui Dracula, cea care a creat acest itinerariu. Poate veti fi invitati sa deveniti membru al ei. (tel. Bucuresti, 6795742)




TRANSILVANIA

Un tinut legendar

Transilvania este de departe cea mai romantica provincie romaneasca. Chiar numele ei starneste imagini ale piscurilor muntilor inaltandu-se la cer deasupra vailor impadurite si a paraurilor cristaline, imagini ale bisericutelor din lemn cu acoperisuri inalte, imagini ale castelelor legendare si amintiri dintr-o istorie zbuciumata.
Dar aici puteti descoperi mult mai multe locuri interesante: statiuni pentru sporturi de iarna si de tratament, carari pentru excursiile in munti si Parcul National Retezat, orasele medievale fascinante, muzee de arta si hoteluri de calitate.
In Transilvania, noi posibilitati de petrecere a vacantelor apar la tot pasul.

Brasov - statiune montana romaneasca

Acest fascinant oras medieval este pitoresc asezat in apropierea muntelui Postavaru si in imediata vecinatate a zonei muntoase transilvanene, unde se afla hoteluri de inalta calitate (vezi pagina despre munti).
Admirati-i monumentele arhitectonice in stil saxon vechi situate in vecinatatea Bisericii Negre, monument datand din secolul al XIV-lea, precum si ruinele cetatii si vechea primarie, care dateaza din secolul al XVIII-lea.


Castelul Bran si statiunea Sinaia - fosta resedinta regala de vara


Din Brasov se pot face excursii la castelul Bran, presupusa resedinta a printului Vlad Tepes, cel care a constituit sursa de inspiratie a legendei lui Dracula.



Deschizandu-si portile cu silueta impunatoare a Castelului Bran, unde se spune ca ar fi trait Vlad Tepes, sursa de inspiratie a personajului de legenda

De asemenea, aveti grija sa nu ratati vizitarea castelului Peles. Acesta a fost construit pentru Regele Carol in 1883 intr-un stil arhitectural sofisticat si amplasat la poalele muntilor, in Sinaia.
Aceasta statiune a fost foarte la moda datorita prezentei regelui, iar un sejur aici este agreabil atat vara cat si iarna, datorita impresionantului peisaj montan.
Exista numeroase posibilitati de petrecere a timpului: drumetii, echitatie, iar in timpul iernii se poate schia. Trebuie sa mentionam aici si curele pentru intretinerea sanatatii.


Sibiu

Sibiul este si el un frumos oras construit de sasi, cu strazi pietruite si case in culori pastelate.Trebuie neaparat sa vizitati atat Muzeul tehnicii populare in aer liber cat si Muzeul de arta Brukenthal.

Excelenta amplasare a orasului permite realizarea unor excursii in sate de munte cum ar fi, de exemplu, Sibielul, sat in care se afla un fascinant muzeu de icoane.

Mai departe, langa Deva, se afla Castelul Huniazilor, reconstruit in secolul al XV-lea, in stil gotic, de catre Voievodul Iancu de Hunedoara. Acesta l-a inzestrat cu turnuri si contraforti amintind de castelele de pe Loara.



Banatul

Aceasta regiune sud-vestica a tarii are un climat mai uscat, mediteranean, diferit de cel existent in cea mai mare parte a Romaniei. De asemenea, exista si mici diferente din punct de vedere cultural.
Faptul ca pana in 1918 aceasta regiune s-a aflat sub dominatie habsburgica se reflecta in arhitectura sa in stil Art Nouveau.
Cu aproape 1900 de ani inainte, romanii au construit o statiune la Baile Herculane, statiune care si astazi este foarte la moda.
In vecinatatea muntelui Domogled se afla o rezervatie naturala care se intinde pe o suprafata de 60000 ha, iar in muntii Semenic se afla cateva mici statiuni de schi. In sfarsit, capitala Banatului, Timisoara, este orasul in care a izbucnit Revolutia din 1989.




MOLDOVA SI BUCOVINA


Bucovina - provincia nord-estica a Romaniei - este renumita datorita minunatelor fresce exterioare de pe peretii manastirilor sale. Aceste manastiri, culmi ale artei, cu influente bizantine, reflecta dezvoltarea civilizatiei Moldovei in secolele al XV-lea si al XVI-lea, sub domnia lui Stefan cel Mare (1457-1504).

O multime de lucruri de descoperit - de la zimbri pana la podgorii

Moldova are mari suprafete de dealuri si paduri unde puteti descoperi lucruri care sunt putin cunoscute, dar extraordinare. Un exemplu in acest sens este regiunea Targu Neamt. Daca aveti noroc, puteti chiar sa vedeti zimbri, o specie pe cale de disparitie care este reintrodusa intr-o rezervatie naturala.
Exista numeroase trasee marcate pentru drumetii, campinguri, iar in orasele mari, hoteluri confortabile. Vinurile din Moldova sunt vestite de cinci secole. Unele podgorii pot fi vizitate.

Iasi si Suceava

Aceste foste capitale va vor vraji si va vor determina sa parcurgeti cat mai multe itinerarii bucovinene. In Iasi, oras important al intelectualitatii romanesti, se afla cea mai veche universitate din tara.
Multe case ale scriitorilor romani celebri sunt pastrate aici si transformate in case memoriale. Cel mai cunoscut monument al orasului este biserica Trei Ierarhi, care dateaza din anul 1639. In Suceava, oras care are legaturi aeriene si feroviare directe cu Bucurestiul, merita sa vizitati ruinele cetatii voievodale a lui Stefan cel Mare, ruine aflate pe inaltimile din apropierea orasului.

Nu uitati sa gustati in restaurante specialitatile culinare moldovenesti. Bucataria moldoveneasca si vinurile locale sunt foarte apreciate.

Targu Neamt

Din acest oras se poate ajunge la foarte multe manastiri si cetati care merita sa fie vizitate.
Manastirea Agapia, datand din secolul al XVIII-lea, se inalta alba si stralucitoare, ca un templu grec. Manastirea Neamt este cea mai veche manastire din Moldova, iar Cetatea Neamtului era un punct cheie pentru apararea zonei. Putin mai la vest se afla muntele Durau si statiunea de schi cu acelasi nume.


Manastirile din Bucovina

Aceste manastiri sunt principala atractie a Bucovinei, datorita frescelor in culori vii de pe zidurile bisericilor lor.
Acestea ilustreaza scene biblice si alte scene religioase si sunt realizate intr-un stil asemanator cu cel al benzilor desenate, adica pe segmente. Ele aveau rolul de a starni imaginatia localnicilor si de a-i educa in spirit ortodox.
Bisericile sunt situate in centrul complexurilor monastice si toate au acoperisuri tuguiate si inalte. In interiorul lor, razele de soare patrund cu greu. Exista cinci asemenea manastiri importante.

Humor

Manastirea Humor, fondata in 1530, este destul de mica. In ansamblul pictural exista si o ilustrare a poemului "Caderea Constantinopolului", care arata sentimentele romanilor fata de turci.
Scopul acestei picturi este mentinerea credintei crestine a romanilor. Pe ceilalti pereti puteti admira "Intoarcerea fiului ratacitor" si diavolul comic, reprezentat ca o femeie lacoma.
Cu secole in urma, calugarii conduceau aici la Humor o scoala unde se invata mestesugul caligrafiei si al miniaturii.







Moldovita

Monumentala scena a asediului Constantinopolului de pe peretii bisericii de la manastirea Moldovita este realizata in nuante puternice de rosu, albastru, galben si maro.
In interiorul bisericii se pastreaza piese de mobilier din secolul al XVI-lea, inclusiv jiltul voievodului Petru Rares, jilt a carui marime se apropie de cea a unui tron. Exista si o statuie a acestui voievod care a construit manastirea Moldovita.




Arbore


Destul de mica, fara cupola inalta care caracterizeaza majoritatea bisericilor manastirilor, manastirea Arbore este predominant decorata in nuante de verde. Cautati scena din "Geneza" pe peretele vestic. Este plina de miscare si de gratie.




Sucevita

Complexul manastirii Sucevita, asezat intr-o minunata vale verde, este fortificat asemenea unei citadele, avand turnuri de veghe in cele patru colturi.
Mii de picturi impodobesc peretii bisericii. De fapt, dintre toate manastirile, Sucevita are cel mai mare numar de picturi, desi zidul ei vestic este alb.
Legenda spune ca pictorul a cazut de pe schele si a murit. Astfel, zidul a ramas nedecorat. Cand vizitati aceasta manastire, cautati complexul "Copacul lui Isaia" pe zidul sudic.







DELTA DUNARII

Filmuletul de mai jos o sa va arate ceea ce in cuvinte nu poti descrie...vizionare placuta :)





 


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu