duminică, 22 mai 2011

Incredible India!!!

Este cea mai populata tara din lume, dupa China. Uniunea Indiana ocupa cea mai mare parte a sub-continentului indian. Negustorii portughezi, francezi, olandezi si englezi s-au instalat aici in secolul al XVIII-lea, iar Imperiul Britanic este acela care a supus-o in 1877, India dobandindu-si independenta in 1947. Cresterea sa demografica, dezvoltarea economica si detinerea armamentului nuclear au facut-o sa ajunga, fara indoiala, una dintre marile puteri ale secolului al XXI-lea.
O excursie in India este un adevarat asalt asupra tuturor simturilor. Veti calatori prin calduri pline de praf, zapezi reci in nord, veti trece pe strazile inguste si pline de biciclete, ricse, motociclete, camioane si bineinteles vaci sfinte - simbolul national. Furnicarul colorat continua pe strazi si in piete: va veti plimba printre turisti de toate natiile, oameni sfinti - yoghini, oameni de afaceri, imblanzitori de serpi, copii, cersetori, si maimute.
Unele dintre cele mai magistrale privelisti vi se vor dezvalui ochilor: Taj Mahal, Gangele, Himalaya.
India, cu bogata ei varietate pare ca o serie de tari reunite pe acelasi teritoriu. Calatorind prin diferite regiuni, vei fi expus la schimbari majore in ceea ce priveste bucataria traditionala, imbracamintea, limba, religia, obiceiurile si traditiile.
Orasul cu 1500 de sanctuare, Benares, numit astzi Varanasi, este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj ale Indiei. Sute de mii de hindusi vin aici in fiecare an pentru a se purifica in apele sacre ale Gangelui. Aici se desfasoara de asemenea, ceremonii funerare care implica imersiunea defunctilor in fluviu.

Muntii Himalaya
Sunt munți tineri, formați în orogeneza alpină. Versanții sudici sunt alcătuiți din conglomerate și gresii, iar cei nordici din gnaisuri, granituri, șisturi cristaline și filite. Munții cei mai înalți din lume cu vârful Everest au luat naștere prin ciocnirea plăcii tectonice indiene cu placa asiatică a podișului Tibet, fiind munți de încrețire și prin suprafața și înălțimea lor mare, fiind acoperiți tot timpul anului cu zăpadă, această zonă rece, în contrast cu aerul cald de pe coasta pacificului contribuie la formarea musonului.



 TAJ MAHAL
Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, alaturi de sotul sau, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat intr-atat pe imparat incat parul i-a albit in numai cateva luni. Inainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare.




Constructia Taj Mahal-ului a demarat in 1631 si a durat 22 de ani. Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi fost trimisi sa munceasca aici. Materialele erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei "flote" ce numara 1000 de elefanti. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne". Cladirea "rasare" din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.

 FLUVIUL GANGE
Chiar daca oamenii au fost creati de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa, totusi, de-a lungul atator mii de ani, oamenii au crezut in tot felul de zei si superstitii. Religia indienilor, budismul, si superstitiile lor, m-au fascinate dintotdeauna.
Interesant, ca epoca modernismului nu i-a atins in niciun fel. Ei inca cred in zei.

Ce stii despre raul Gange? Gangele este cea mai mare apa curgatoare din India, are o lungime de 2 510 km. Acest fluviu izvoraste din Ghetarul Gangotri, din centrul lantului muntos,Himalaya si se varsa in Golful Bengal formand o delta ce cuprinde paduri de mangrove, padure ce este inclusa inPatrimoniul Mondial UNESCO. Delta Gangelui adaposteste aici ultimele specimene de tigru bengalez, o speci foarte frumoasa, dar pe cale de disparitie.

Cine este zeita Ganga? Una din zeita in care ei cred foarte mult si o venereaza, este zeita Ganga Ma (Mama Gange).Legenda spune ca Mama Gange a coborat din cer, curgand deasupra ramasitelor fiilor regelui Sarga, iar apele ei ii ajuta pe acestia sa ajunga in rai. Credinta ca atingerea apei te curata de orice pacat, se pastreaza si azi. Cand soarele de-abia rasare pe cer, mii de hindusi, fie rezidenti sau vizitatori, isi ofera ofrandele zeitatii: flori, alimente, pumni de grane sau coroane de lotus roz sunt aruncate in ape.
Peste 400 de milioane de oameni locuiesc pe malurile raului, iar zilnic 60 000 participa la ritualul baii sfinte in apele raului. Dorinta lor de a se putea elibera de povara pacatelor, ii face inca sa creada ca apele acestui rau, ii poate spala de pacate. Hindusii incearca sa isi ajute si semenii deja decedati sa ajunga in Rai, si le arunca cadavrele sau cenusa lor, in apele fluviului, sperand ca astfel sa le fie mai usor sa gaseasca drumul spre Rai.
O data la 6 ani, timp de 6 saptamani se organizeaza un festival, ce aduna milioane de hindusi.

Ce se sarbatoreste? Ziua in care demonii si zeii duc un razboi celest si este ziua cea mai propice pentru ca hindusii sa-si spele pacatele si sa-si asigure viitoarea reincarnare printr-o baie in apele sfinte.
Festivalul Ganga Mahotsav pune accentul pe muzica si dansurile rituale indiene, si este unul dintre cele mai importante evenimente din India, si se desfasoara in toata tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu